Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Otomasyon, sürdürülebilir paketlemeye uyum sağlıyor

Otomasyon, sürdürülebilir paketlemeye uyum sağlıyor

Otomasyon, sürdürülebilir paketlemeye uyum sağlıyor

Daha önce hiç internet üzerinden küçük bir ürün sipariş ettiğinizde ürünün balonlu naylon, hava dolu yastıklar veya kağıt parçacıkları içinde büyük bir kutuda geldiğini görünce öfkelendiniz mi?
Tüketiciler (ve bu konuda herkes gibi ben de suçluyum), özellikle aşırı paketleme söz konusu olduğunda eleştirme konusunda çok hızlı davranıyor. E-ticaret perakendecisinin on farklı kutu boyutunu stoklamak için gereken yüksek maliyeti karşılayamama veya farklı boyutlarla çalışabilen bir otomasyon sistemine sahip olamama ihtimalini göz önünde bulundurmuyorlar.
Tüketiciler, şirketlerin paketlemelerini daha sürdürülebilir hale getirmek için aşmaları gereken engelleri umursamıyorlar. Daha küçük ve daha ince kutular. Daha hafif ağırlıklar. Daha düşük işlenmemiş plastik içeriği. Bunu yapmak oldukça basit, değil mi?
Oysa ki asla o kadar basit değildir. Sert paketlemeden esnek paketlemeye geçiş yapma, ağırlığı hafifletme, kutuyu inceltme, geri dönüştürülmüş içeriği dahil etme, çok katmanlı malzemeden tek katmanlı malzemeye veya plastikten kağıda geçiş yapma fark etmeksizin, paketlemeyi daha sürdürülebilir hale getirmek için yeni yaklaşımlar benimsemek son derece karmaşık bir süreçtir.

Aradığımız yanıt kara kutu teknolojilerinde

Paketlemeye yönelik yeniden tasarım projeleri sırasında FMCG üreticilerinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, üretim ve paketleme hatlarını yeni malzeme, format ve tasarımlarla uyumlu hale getirmektir. Bu noktada, sürdürülebilir paketlemeye sorunsuz geçiş yapmanın anahtarı teknolojidir. Gözle bile göremeyeceğiniz "kara kutu" teknolojileri. Algoritmalar. Hareket kontrolü. Programlama. Sensörler. Yapay Zeka. Mesele, tüm bu teknolojilerden faydalanarak, karşılaştıkları her şeyle başa çıkabilecek kadar akıllı ve dinamik olan esnek ve geleceğe hazır otomasyon çözümlerini teşvik etmektir.
Örneğin şekillendirme, doldurma ve mühürleme, yatay paketleme ve torba oluşturma gibi süreçlerde kullanılan esnek filmleri ele alalım. Bu filmler, yenilik için büyük bir odak alanı oluşturur çünkü sert formatlardan esnek formatlara geçmek isteyen birçok markanın yanı sıra daha çevre dostu filmlere geçmek isteyen çok sayıda film kullanıcısı da vardır. Kullanıcı stratejileri; daha ince filmlere geçmekten geri dönüştürülebilir tek katmanlı filmler, biyolojik olarak çözünebilen filmler, kağıt filmler veya geri dönüştürülmüş içeriğe sahip filmler arasında değişir.

Yeni malzemeler eski makinelerle buluştuğunda…

Günümüzde kullanılan paketleme makinelerinin çoğu bu "yeni" filmlere uyum sağlayacak şekilde tasarlanmamıştır. Belirli kalınlıktaki son derece tutarlı, işlenmemiş plastik filmlerle çalışacak şekilde tasarlanmışlardır. Ekipmanı, ortaya çıkan malzemeleri çalıştıracak şekilde uyarlarken ele alınması gereken "sorunlu noktalar", film gerilimi kontrolü ve mühürlemedir; ince filmler daha kolay yanar ve dolaşır; kağıt filmler yırtılır ve yüksek oranda geri dönüştürülmüş içeriğe sahip filmler doğal olarak bir gruptan diğerine değişkenlik gösterir.
Film kalınlığındaki hafif değişiklikler bile sarımda ve çözümde eşitsizliğe yol açar ve film üzerindeki gerilimi artırır. Eşit olmayan gerilim; aynı zamanda torba oluşturma veya mühürleme sırasında bükülme, yırtılma, katlanma ya da yanlış hizalama gibi kusurlara neden olur.
Bu sorunlar sadece bu filmleri kullanılamaz hale getirmekle kalmayıp aynı zamanda "daha çevreci" bir filme geçme hedefini engelleyen bir atık üretimiyle sonuçlanır.
OMRON; bunu gerilim, besleme ve kesme için senkronize kontrol sağlayan Film Gerilim Kontrol Sistemi'nin geliştirilmesiyle ele almıştır. Bu sistem; şekillendirme, doldurma, mühürleme makinelerinde film işlemeyi optimize etmeye yönelik bir dizi "Fonksiyon Bloku" içerir. Esasen mühendislerimiz bir algoritma geliştirdi ve bunu hareket kontrol platformumuza programladı. Bu sayede OEM'lerin ve sistem entegratörlerinin bu işlevselliği makineye kolayca entegre etmesi mümkün oldu.

Akıllı sıcaklık kontrolü

Mühürleme sırasındaki zorluk, sıcaklık kontrolüdür. Daha ince filmler yanmaya çok duyarlıdır ve geri dönüştürülmüş filmlerin değişkenliği, sızdırmazlık sistemi sabit bir sıcaklıkta çalıştırılırsa hatalarla karşılaşılacağı anlamına gelir. Buradaki çözümlerden biri, dinamik sıcaklık kontrolünü etkinleştirmek için yapay zeka kullanmaktır. Mühürleme çubuğundaki bir sensör, kontrol sisteminde malzemede değişkenlikle karşılaştığında mühürleme sıcaklığını otomatik olarak ayarlayan bir uyarlamalı algoritmaya bağlanır.
Yapay zeka tabanlı dinamik sıcaklık kontrolü, yalnızca esnek film hatları üzerinde değil, ısı ve değişken malzemeler içeren herhangi bir paketleme uygulamasında da potansiyel bir değere sahiptir. Hava üflemeli şekillendirme alanında büyük bir fırsat görüyoruz. Birçok marka sahibi, geri dönüştürülmüş içeriğe sahip daha hafif şişe üretiminin karmaşık olması nedeniyle hava üflemeli şekillendirme işlemini dış kaynak kullanarak gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Reçine bileşiminde hafif bir değişiklik yaşanması büyük miktarda reddetmeye neden olabilir. Kapalı döngü sıcaklık kontrolü bu sorunu çözebilir.
Üreticiler, yalnızca birincil paketleme işlemlerinde daha sürdürülebilir paketleme stratejilerine geçiş yapmıyor. Aynı zamanda kartonlama ve paletleme gibi ikincil işlemler de dönüşüm aşamasındadır.

Esnek paletler robot kontrolörlerinde karışıklığa neden olur

Birden fazla SKU'nun daha küçük siparişleri perakende tedarik zincirinde norm haline geldiğinden, FMCG üreticilerinin sürdürülebilirlik kazançları elde etmesinin en belirgin yollarından biri, sevk ettikleri paletleri optimize etmektir. Ancak bu durum paletleme açısından sıkıntı yaratabilir ve üreticiler genellikle tek bir palette iki farklı ürün fikrini rasyonelleştirmek yerine iki palet göndermeyi tercih eder. Bunun nedeni, günümüzde kullanılmakta olan çoğu robotik paletleyici algoritmasının, aynı kutulara sahip palet modellerini programlamak için yazılmış olması ve bunların robotik kol kontrolörüne gömülü bağımsız programlar olup birden fazla palet düzeniyle çalışma olanaklarını sınırlamasıdır.
Palete birden fazla katman yerleştirmeyi sağlayan ve birden fazla palet istasyonunu kontrol edebilen bir çözüm geliştirmek büyük bir zorluktur. Ancak mühendislerimiz bu teknoloji üzerinde çalışıyor ve paletleme sürecini iyileştirerek, otomasyon sistemimize farklı katmanların kurulmasına ve tek bir denetleyiciden birden fazla istasyonun kontrol edilmesine olanak tanıyan, kullanımı kolay bir "fonksiyon bloku" entegre ediyor. Bu paletleme çözümü sayesinde, sistem entegratörleri mühendislik, uygulama ve nihayetinde entegrasyon maliyetlerinden tasarruf ederek kapsamlı yeniden programlama yapmadan esnek paletleme sistemlerini kolayca oluşturabilir.

Döngüyü tamamlama

Döngüsellik, sürdürülebilir paketlemede önemli bir konudur, dolayısıyla bu makalenin başladığı noktaya geri dönmesi gerekir. Akıllı kontrol ve otomasyon sayesinde, büyük boyutlu kartonlar ve boşuna ziyan edilen dolgular yakında tarihe karışacak. İş ortağımız olan makine üreticileri, teknolojimiz sayesinde son teknoloji hareket kontrol platformumuzu temel alan bir kartonlama platformu geliştirdi, böylece karton kutuların "ölçüye özel üretilmesi" ve ürünlerinizin doğru boyutta teslim edilebilmesi mümkün oldu.
Daha düşük etkiye sahip paketlemeye geçiş nadiren basittir ancak esnekliği destekleyen gelişmiş otomasyon ve kontrol teknolojileri sayesinde başarılabilir bir hedeftir.
Paylaş: