Otomasyon & Elektrik
Otomasyon Sistemleri
Otomasyon Sistemleri
Teknoloji ve sanayileşmeyi bir araya getiren otomasyon sistemleri, Makrobak ile güvenilir şekilde projelendirilir. Kontrol ve otomasyon sistemleri, firmalara kolaylık getiren önemli teknolojik gelişmelerden bir tanesidir.
Üretim ve hizmet kalitesinin daha da yükseltilmesi amacıyla robot, makine, sensör ya da bilgisayarların bir araya getirilerek üretim ve yönetim sürecinin kontrol altına alındığı otomasyon, günümüzde yaygın şekilde kullanılmaya başlandı.
Otomasyon Sistemi Nedir?
Otomasyon sistemleri; insan yerine makinelerin, mekanik aletlerin ve kendi kendine çalışan makinelerin kullanılarak işlerin gerçekleştirildiği sistemlerdir. Üretim süresi boyunca çalışanlar insanlar değil, makinelerdir.
Otomatik iletişim ve mekanik mekanizmalar da eklenerek iletişim bir makinenin ya da üretim aracının, bilgisayar programına bağlı olarak faaliyetlerini gerçekleştirdiği sistemlerdir.
Otomasyon Sistemleri Hangi Avantajlara Sahiptir?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok alanda, insan emeğine gerek duyulmadan üretim gerçekleştirilmeye başlandı. Otomasyon sistemleri sayesinde; oluşabilecek arızalar görülmekte, üretim miktarı belirlenebilmekte, birçok bilgiye erişim ve kontrol altına alma işlemi yapılabilmektedir.
- Kalite daha artmaya başlar.
- Üretim maliyeti düşer.
- Rekabet gücü artar.
- İş kazaları azalır.
- Zamandan tasarruf yapılır.
Tüm bu avantajlar, işletmeye hız ve kâr katarken, sistemin bazı dezavantajları da bulunur. Montajının maliyetli olması, insan gücü emeğinin azalması, bazı otomasyon çeşitlerine göre, maliyetin biraz fazla olması, dezavantajlar içinde sayılabilir.
Sektörlere Göre Otomasyon Sistemleri Nelerdir?
Otomasyon çeşitleri, sektörlere göre farklılık gösterir. Makine otomasyonu, fabrika otomasyon sistemi, sera otomasyon sistemi, kümes otomasyonu, enerji otomasyonu, tarım otomasyonu gibi sektörlere sistemler bulunur.
- Makine otomasyonu: Üretim süresince, insan gücünü en aza indiren sistemlerdir. Dolum makineleri, CNC tezgâhları, paketleme sistemleri buna örnek verilebilir.
- Fabrika otomasyonu: Üretim sürecinin, tek bir merkezden yönetilip izlenmesini sağlayan sistemlerdir. Kimya ve çimento fabrikaları, süt fabrikaları örnek verilebilir.
- Sera otomasyonu: Sera bitkilerinin dış ortamdan ve farklı koşullardan etkilenmemesi için; su, ışık, sıcaklık, nem gibi gerekli ihtiyaçların, otomasyon sistemiyle kontrollü olarak verilmesi ve izlenmesi işlemleri gerçekleştirilir.
- Kümes otomasyonu: Kümes hayvanlarının yaşaması için gerekli olan oksijenin, nem oranının, havalandırma sisteminin, tek bir merkezden yönetilmesiyle gerçekleştirilen sistemdir.
- Enerji otomasyonu: Enerji tüketiminin kontrollü şekilde sağlanması ve enerji ve iş gücü maliyetinin en aza indirilmesi için; doğalgaz, su sıcaklığı gibi birçok türlerin kontrol altına alınmasını sağlar.
- Tarım otomasyonu: Tarımsal alanların gübrelenmesi, doğal enerji kaynaklarını sağlaması için, daha az su ve enerji harcamasını sağlayan sistemlerdir.
Yıllardır sektörde köklü hizmet sunan, konusunda uzman ve deneyimli mühendislerle hizmet veren Makrobak olarak; otomasyon sistemleri konusunda, ihtiyaç ve beklentilerinizi karşılayacak sistemi kurar.